Dyskusja na temat

Jeśli czegoś nie możesz kupić, zrób to sam.

W latach mojego dzieciństwa modnym autorem pomysłów "Zrób to sam" był Adam Słodowy. Zaczytywałem się również Młodym Technikiem i później Światem Nauki.
Czy w dobie dostępności "wszystkiego" te dawne pomysły na substytuty prawdziwych urządzeń mają jeszcze wzięcie?
umiejętność majsterkowania zawsze się przydaje, a te patenty Słodowego, to chyba tylko wśród fascynatów modelarstwa (nadal istnieją - sic!) mają wzięcie

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 11:55:40

Oczywiście, że mają :) Sam często coś majsterkuję :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 12:29:47

Wiecie technika poszła na przód, ale zastosowane patenty już nie koniecznie:)
Zamiast masy scalaków, 1 mikroprocek itd. Algorytmy zaś ciągle takie same :). Stare poczciwe gry dosowe dzisiaj szaleją na komórkach:).

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 13:00:35

Na pewno warto posiadać tę cenną umiejętność jaką jest majsterkowanie ... sama niestety jej nie posiadam i trochę mi żal ,ale cóż każdy jest dobry w czymś innym :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 15:13:08

Majsterkowania można się nauczyć :). Wiadomo, że nie od tazu, ale na przykład, można zacząć od rzeczy codziennego użytku. Warto poćwiczyć wycinanie, klejenie. Dalej wyobraźnia kilka cenych porad z działu Gry i Hobby i kto wie, kto wie...

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 19:27:25

jdsoul myślisz, że mam szanse na opanowanie takich umiejętności ? Może mógłbyś podsunąć mi jakiś prosty pomysł na początek? Chciałabym umieć coś więcej niż dobrze piec i pisać wiersze :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-22 13:24:39

Możesz fajnie przyozdobić sobie stół na śniadanie :) np. składając serwetki w rożki i tworząc stożki ustawiane na podstawce. Dodatkowo możesz sobie sama zrobić lampkę oliwną. Wystarczy śliczna szklanka, odrobinę oliwy do lampek i kapsel alumuniowy. Robisz w nim dziurę, następnie ołówkiem lub kredką wginasz ten otwór do środka robiąc coś w rodzaju pontonika. W dziurkę wkładasz kawałek bawełnianego sznurka i puszczasz pontonik na oliwie. Podpalasz knot w pływającym na powierzhcni pontoniku i masz piękną lampkę oliwną :).

Ostatnio zmieniony: 2011-02-22 15:43:53

jdsoul powiem Ci, że to brzmi bardziej niż fantastycznie !!! Można by kupić jeszcze coś jak farbki do witraży i pomalować ją aby miała piękne kolory. Masz w sobie coś z romantyka :-D Wiesz nigdy bym nie pomyślała, że ja- osoba więcej pisząca niż malująca będzie mogła zrobić coś co upiększy wnętrze swoją subtelnością. Miło jest móc powiedzieć komuś kto się zachwyca- sama to zrobiłam, chcesz to powiem Ci jak :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-22 15:51:38

Farbka jak najbardziej ozdobi szklankę, byle była niepalna. Są nawet specjalne farbki do szkła i maluj raczej na zewnątrz. Tak warto mieć się czym poszczyć we własnym otoczeniu, szczególnie dziełami własnych rąk. Po pierwsze da to poczucie własnej wartości, a może zainspirować jeszcze do innych ciekawych działań.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 18:29:01

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 14.02.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem