Dyskusja na temat

Inwestowanie oszczędności

Zapraszam do wpisywania sposobów jakich używacie aby inwestować swoje oszczędności. Ja dzięki zbudowanemu arkuszowi w Excelu kontroluje na bieżąco strukturę mojego portfela. Sporo inwestuje w obligacje korporacyjne, akcje, certyfikaty strukturyzowane a przede wszystkim fundusze inwestycyjne. Inwestuję też na kokosie, bawiłem się w handel monetami. Mam kilka zarejestrowanych domen, któe mam nadzieje kiedyś sprzedam. Inwestuje też na Forexie choć ostatnio bardzo rzadko. Stwierdziłem, że muszę się jeszcze sporo nauczyć tego runku.

Czekam teraz na Wasze sposoby :)
Ja chcę inwestować na rynku Forex . Ale muszę jeszcze trochę poczekać :)
Możesz powiedzieć coś więcej na temat tych obligacji korporacyjnych i akcji ? Trudno wystartować z niezbyt wielkim budżetem ?

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 19:34:39

Ja preferuję dywersyfikację. Część pieniędzy mam na lokacie optymalnej z OF, część na zwykłym oszczędnościowym, w monetach oraz akcje - obecnie niestety Turon;/

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 20:41:07

Oj to niezbyt ładnie to na razie wygląda ...
A co myślicie o inwestowaniu w w Bioton ? Bo te akcje tak się wahają między 0.2 a 0.22 . Jakby tak kupował po 0.2 a sprzedawał po tym 0.21 to powinien być minimalny zysk , po odliczeniu części dla brokera .

Chyba że coś źle rozumuje .

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 22:40:33

Jak dla mnie bioton ma za małą płynność i czasami są jakieś wałki na ich akcjach bo z niczego albo rośnie albo spada

Ostatnio zmieniony: 2010-08-14 08:36:56

Co do obligacji korporacyjnych to trochę pisałem w tej poradzie http://www.zaradni.pl/porada/1909,jak_zainwestowac_w_obligacje_na_catalyst Rozwinę temat w najbliższym czasie.

Co do Biotonu: Płynność tam jest spora chyba, ze masz kilka milionów ;) Problem polega na dużych spredach (różnica w ofertach kupna/sprzedaży) Każdy grosz to kilka procent. Dla mnie Bioton to czysta spekulacja, nie polecam choć nie mówię, że nie można zarobić.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-14 09:32:28

Napisałem kilka zdań o ciekawej obligacji korporacyjnej http://www.zaradni.pl/porada/1989,jak_zarobic_10_7_procent_na_ogligacji_korporacyjnej

Ostatnio zmieniony: 2010-08-14 18:32:28

Co do ostatniego wpisu:

kto woli większą płynność powinien wybrać GANTa
kto woli większe zyski przy (dużo) większym ryzyku powinien wybrać orła.

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-14 21:26:17

Gant to ciekawy papier, posiadam w portfelu.

Co do Orał to jest on za drogi: http://gielda.wp.pl/a,1,b,4,c,2,isin,PLORZL000068,typ,obligacje,spolki_online.html?ticaid=1ab51 Cena w okolicach 106 % nominału to sporo za dużo. Racja 17 procentowy kupon jest kuszący ale tylko przy kursie w okolicach 102-103 proc.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-15 09:05:54

Wcześniej kolega pisał o inwestowaniu na forex-ie. Aby rozpocząć trzeba mieć ok. 1000 zł, ale w rzeczywistości, jeżeli chcemy zarabiać musimy wydać drugie tyle na kursy, szkolenia i książki.

Ostatnio zmieniony: 2010-11-23 18:34:51

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 13.08.2010
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem