Witam, Jestem zatrudniony na etacie, ale chciałbym rozpocząć własną działalność. Potrzebuję pieniędzy na zakup mebli do biura, komputera, zrobienie strony internetowej. Potrzebuję około 30 tys. PLN. Może ktoś wie, gdzie powinienem się udać? Czy są jakieś aktualne programy UE?
Słyszałem, że należy się udać do Urzędu Marszałkowskiego lub Urzędu Pracy (ale ja nie jestem bezrobotny).
Proszę jeszcze napisać w którym województwie Pan mieszka? (wtedy podam komplet info, co do instytucji itd.). W tym roku tego typu konkursy już nie będą ogłaszane. Ale zapewne na początku przyszłego będzie gorąco. Będzie Pan korzystał z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Działanie 6.2.
Ostatnio zmieniony: 2009-11-23 09:53:11
Dziękuję za odpowiedź. Mieszkam w województwie Podlaskim.
W tego typu konkursach trzeba wyłapać z list rankingowych te firmy/instytucje, które wygrały możliwość prowadzenia szkoleń, rekrutacji itd. Należy śledzić ich poczynania, w sensie harmonogramów rekrutacji do Projektu. Sądząc po terminie podpisania umów o dofinansowanie szkolenia mogą już trwać. Ale proszę jeszcze to sprawdzić. Każda z tych instytucji ma swoją stronę internetową, gdzie znajdzie Pan te info.
Po ogłoszeniu aktualnej rektutacji, ze strony internetowej wygranej instytucji pobierze Pan dokumenty, wypełni je i życzę miejsca na szkoleniach. Po ukończonym szkoleniu złoży Pan wniosek o dofinansowanie, który zostanie oceniony pod względem możliwości dofinansowania. A dalej już realizacja inwestycji.
Zachęcam do zaglądania na strony wskazanych instytucji, analizowania dokumentów do przygotowania, bo to dobra lekcja pod przyszłe podboje :)
Ostatnio zmieniony: 2009-11-23 15:52:35
Nie wiedziałem, że jest to połączone ze szkoleniami. Powiem szczerz, że powinienem zająć się tym pół roku temu, teraz może być już za późno, ponieważ muszę założyć firmę już w grudniu. Mimo tego wybiorę się do Urzędu Marszałkowskiego i ich trochę pomęczę - wydaj mi się, że warto. Dzięki za informacje!
Ostatnio zmieniony: 2009-11-24 08:36:39
Jeśli się zakłada firmę przed rozpoczęciem projektu, wówczas nie można brać w nim udziału.
Ale przy założonej firmie pojawia się opcja dofinansowania rozwoju działającej firmy. Życzę powodzenia!
Ostatnio zmieniony: 2009-11-24 10:08:40
To ciekawy temat. Dwóch moich znajomych skorzystało z tego typu dofinansowanie. Jeden założył jednoosobową firmę programistyczną i kupił wypasionego Maca za około 10 k, drugi założył firmę zajmującą się strzyżeniem trawników oraz pielęgnacją zieleni i kupił kosiarki:)
Ostatnio zmieniony: 2009-11-26 17:58:12
Pewnie, że ciekawy :) Drodzy potencjalni Beneficjenci jako stary wyżeracz spieszę uprzedzić, że dotacje niestety się kończą i ten nadchodzący rok - 2010 - w kilku województwach może być ostatnim rokiem, w którym można uzyskać dotacje. Mało tego niektórych konkursów już w ogóle nie planuje się otwierać, także do boju!!!!!
Jestem zatrudniony na etacie, ale chciałbym rozpocząć własną działalność. Potrzebuję pieniędzy na zakup mebli do biura, komputera, zrobienie strony internetowej. Potrzebuję około 30 tys. PLN. Może ktoś wie, gdzie powinienem się udać? Czy są jakieś aktualne programy UE?
Słyszałem, że należy się udać do Urzędu Marszałkowskiego lub Urzędu Pracy (ale ja nie jestem bezrobotny).
W tym roku tego typu konkursy już nie będą ogłaszane. Ale zapewne na początku przyszłego będzie gorąco.
Będzie Pan korzystał z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Działanie 6.2.
Ostatnio zmieniony: 2009-11-23 09:53:11
Ostatnio zmieniony: 2009-11-23 11:48:42
http://www.pokl.wrotapodlasia.pl/index.php?WybraneProjekty&finished=1
W tego typu konkursach trzeba wyłapać z list rankingowych te firmy/instytucje, które wygrały możliwość prowadzenia szkoleń, rekrutacji itd. Należy śledzić ich poczynania, w sensie harmonogramów rekrutacji do Projektu. Sądząc po terminie podpisania umów o dofinansowanie szkolenia mogą już trwać. Ale proszę jeszcze to sprawdzić. Każda z tych instytucji ma swoją stronę internetową, gdzie znajdzie Pan te info.
Po ogłoszeniu aktualnej rektutacji, ze strony internetowej wygranej instytucji pobierze Pan dokumenty, wypełni je i życzę miejsca na szkoleniach. Po ukończonym szkoleniu złoży Pan wniosek o dofinansowanie, który zostanie oceniony pod względem możliwości dofinansowania. A dalej już realizacja inwestycji.
Zachęcam do zaglądania na strony wskazanych instytucji, analizowania dokumentów do przygotowania, bo to dobra lekcja pod przyszłe podboje :)
Ostatnio zmieniony: 2009-11-23 15:52:35
Ostatnio zmieniony: 2009-11-24 08:36:39
Ale przy założonej firmie pojawia się opcja dofinansowania rozwoju działającej firmy. Życzę powodzenia!
Ostatnio zmieniony: 2009-11-24 10:08:40
Ostatnio zmieniony: 2009-11-26 17:58:12
Drodzy potencjalni Beneficjenci jako stary wyżeracz spieszę uprzedzić, że dotacje niestety się kończą i ten nadchodzący rok - 2010 - w kilku województwach może być ostatnim rokiem, w którym można uzyskać dotacje. Mało tego niektórych konkursów już w ogóle nie planuje się otwierać, także do boju!!!!!
Ostatnio zmieniony: 2009-11-27 14:08:31