Dyskusja na temat

Czy uważacie, że warto wiedzieć jak działa użytkowany przedmiot?

Czy czytacie instrukcje obsługi, parametry i wydajność urządzeń które kupujecie. Czy przed zakupem analizujecie przyszłe koszty eksploatacji? Poruszam ten temat bo sporo ludzi daje się nabrać na niezłe reklamy, a później koszt utrzymania urządzenia w ruchu jest kosmiczny:).
Ja zazwyczaj staram się poświęcić trochę czasu na zbieranie informacji o produkcie ,który chcę zakupić ,ażeby nie popełnić jakiegoś głupiego błędu -zwłaszcza jeśli kupuję drogie urządzenie typu laptop czy drukarka .Wydaję mi się ,że warto dowiedzieć się co jest warty sprzęt ,który chcemy nabyć zwłaszcza jeśli ma Nam służyć dłuższy czas -w końcu nikt przecież nie chce kupić ''kota w worku'' tylko dlatego ,że sprzedawca powiedział ,że to super sprzęt -taka już jego rola ,żeby sprzedać ,a to my musimy umieć umiejętnie kupić:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-17 10:23:35

Typowy przykład do drukarki atramentowe sprzedawane z "mniejszym startowym" zbiornikiem :). Ale również spotkałem się z tańszą komórką z pamiecią 1GB , kiedy w innych sieciach ten sam model dostarczany jest z kością 8 GB :).

Ostatnio zmieniony: 2011-02-17 11:03:16

Też słyszałam o tych nieciekawych praktykach związanych z telefonami komórkowymi :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:37:59

No widzę. że nie jestem sam to prawie 50 zł różnicy. A komórka z aparatem szybko zapełnia pamięć zdjęciami.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 12:50:34

Przed zakupem raczej dokładnie analizuję parametry techniczne danego urządzenia. Reklamy mogą mi dać znać, że dany produkt istnieje ale nie wpływają na moją decyzje o zakupie.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-04 15:19:06

Dla mnie jest ważny koszt eksploatacji. Kupując drukarkę wiedziałem ze będę drukował tylko i wyłącznie tekst, dlatego kupiłem tani model (+ skaner) do którego mogę dokupić tusze na Allegro za 5zł.
Co do telefonów, jestem zwolennikiem brania abonamentów bez telefonu. Lepsza oferta a za różnice w cenie możesz sobie o wiele lepszy tel kupić (minus to nagły wydatek sporej kwoty).
Ogólnie wszystko staram się dobrze analizować. W ostatnim czasie kupując pralkę oraz kuchenkę miałem o wiele więcej pytań niż żona i byłem bardziej utrutym klientem chociaż wiem że raczej tego sprzętu nie będę używał. Wszystkie firmy karmią nas jakimiś zmyślonymi funkcjami, które nic nie wnoszą tylko ładnie brzmią.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-04 15:49:55

Zgadzam się z Tobą alvi. Reklama może mi pokazać, że jakiś ciekawy produkt jest na rynku, ale lepiej dla mnie jak sama się zainteresuję szczegółami tego produktu. Wiadomo, że reklama ma przedstawić produkt w jak najlepszym świetle ażeby było potencjalnie jak najwięcej nabywców danego produktu. Lepiej jednak być świadomym klientem i nie działać pod wpływem hasła ''fantastyczny produkt, okazja, kup go już dzisiaj''.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-04 16:37:17

Nie zawsze tanie jest tanie w dalszej eksploatacji. Często okazuje się, że kupujesz aparat cyfrowy, a komplecie brak akumulatorów, ładowarki i zasilacza sieciowego do aparatu. Jak dodasz te wszystkie drobiazgi to za sumę można kupić inny aparat wyposażony już we wszystko. Pożyteczny portal do zapoznania się z instrukcjami przed zakupem urządzenia to "www.diplodoc.com".

Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 18:15:35

Dokładnie. Tańsze w zakupie nie zawsze znaczy tańsze w użytkowaniu ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 12:18:33

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 17.02.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem