Dyskusja na temat

Czy ulepszanie otaczającego świata jest coś warte?

Zastanawiam się często, co powoduje zastój w rozwoju jakości życia codziennego. Kto jest hamulcowym rozwoju technicznego, skoro pojawia się wiele nowatorskich technologii. Czy rzeczywiście nasza codzienność jest sterowana niewidzialną ręką, gdzieś w odległego drugiego planu?
biznes, polityka, układy

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 11:51:33

Możliwe, ale czy tylko. Może poprostu, celewo nie na rękę są nowatorskie, tańsze w eksploatacji rozwiazania. Może na eksploatacji któś nieźle zarabia?

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 13:03:09

Pewien czas temu zastanawiałem się, czemu nie istnieje jeszcze seryjnie produkowany samochód elektryczny. Przecież istnieje technologia pozwalająca na jego zbudowanie. Na pewno niektórzy z waz oglądają takie kanały jak Discovery Channel, na których emitowane są programy o popularnonaukowej (także motoryzacyjnej tematyce).
Myślę, że tego typu projekty mogą być blokowane (koncerny paliwowe mogą bać się konkurencji, bo samochód elektryczne jest tańszą alternatywą dla samochodu spalinowego). Kolejnym powodem jest to, że trudniej jest nałożyć akcyzę na energię elektryczną, niż na paliwa.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 18:39:17

A może liczba potencjanych producentów energii elektrycznej jest zbyt duża :), może chodzi o rozproszenie zysków. Sam zaprojektowałem coś w rodzaju roweru z silnikiem i zamierzałem dostarczać do niego energie z akumulatorka przenośnego ładowanego z sieci domowej:).

Ostatnio zmieniony: 2011-02-15 08:44:22

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 14.02.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem