Dyskusja na temat

Co udoskonalić?

Myślę, że taki temat pomoże autorom portalu w tworzeniu nowych udoskonaleń. Podajmy przykłady tego, czego wam brakuje.

Na razie zrobię spis z poprzednich dyskusji:
1. Cookies i przycisk "zapamiętaj" żeby nie trzeba było się dziesięć razy dziennie logować.
2. Wersja robocza, najlepiej z automatycznym zapisaniem (coś jak w GMail'u)- żeby nie tracić porad + żeby można było jedną poradę pisać już w serwisie np. 2 dni i lepiej ją przemyśleć.
3. Ranking anonimowego TOP 10. Ludzie chcieliby zobaczyć jak sobie radzą najlepsi. Anonimowy - żeby się nie potworzyło 20 podobnych porad i żeby porady tamtych autorów nie zostały zaspamowane.
4. WERYFIKACJA! Niestety. Portal się rozwija, co prowadzi do pojawiania się coraz większej ilości porad, które nie zawsze prowadzą do zwiększenia treści merytorycznej.

-----
Z mojej strony dodam (chociaż to mi w żadnym stopniu nie wadzi):
5. Bardzo często Porada Dnia przeradza się w Poradę Dwóch Dni albo coś podobnego. To samo zarobki - mogą być aktualizowane raz na 5 dni, nie mam nic przeciwko, ale w jakiś sposób w miarę regularny, żeby to kontrolować. Z góry dziękuję w moim imieniu.
6. Również nie do końca rozumiem ideę porad miesiąca. nie widzę tam żadnych zmian, chyba że zostaną tam jakieś dodane na koniec sierpnia dopiero?
7. Jak dla mnie - nie przydatna jest też zakładka "Autorzy". Dużo, dużo lepiej byłoby to przekształcić w zwykłą listę (jak dla mnie) z wyszukiwarką. Ale to jest już zupełnie moja subiektywna ocena.

Na koniec muszę pochwalić Was za super pozycjonowanie, ostatnio dodałem poradę i po 20 minutach była na szczycie wyszukań google'a.

Ten post w żadnym stopniu nie miał ganić autorów serwisu. Ma jedynie pomóc im w udoskonalaniu i proszę, aby wszystkie posty zostały utrzymane w tym klimacie.

Pozdrawiam,
matimatyk.
Pomysły dobre i byłoby fajnie zobaczyć choć część z nich zrealizowanych w praktyce.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-12 21:42:30

W dziale "Przyjecia i święta" brakuje mi poddziału "urodziny/imieniny"

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 09:25:59

Robert,
Mamy dział organizacja przyjęcia. Jakie porady planowałbyś umieszczać w dziale "Urodziny/Imieniny", które nie nadawałby się do działu "organizacja przyjęcia".
Napisz trochę więcej, dlaczego brakuje ci takiego działu.

Nie widzę problemu, żeby tworzyć nowe działy, jeżeli tylko będzie to uzasadnione.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 09:44:52

Matimatyk,

Chciałbym przede wszystkim zaznaczyć, że każdy tego typu post (nawet gdyby zawierał ostrą krytykę, nie sugestie), jest dla mnie cenny i wartościowy.

Odniosę się poniżej do twoich sugestii.

1. Cookies i zapamiętaj - to będzie jedna z pierwszych funkcjonalności, które dodam - zapewniam was - najpóźniej koniec przyszłego tygodnia.

2. Wersja robocza - jest już praktycznie gotowe rozwiązanie - oddane do testów przez programistę przed jego urlopem, niestety znalazłem kilka błędów, których nie zdążył wdrożyć. Będzie to gotowe do końca przyszłego tygodnia.

3. Ranking (top 10) - to kwestia nad którą jeszcze nie pracowałem, więc to kwestia raczej dłuższego czasu.

Byłbym bardzo wdzięczny za info - jak wy widzicie rankingi na Zaradni.pl?

4. WERYFIKACJA - także w dużej mierze gotowa. Pozostaje kwestia zasad weryfikacji, które były już dyskutowane w innym temacie. Będzie gotowa do końca miesiąca.

Kwestia porad dnia i miesiąca - w portalu zauważyłem taką tendencję, że te same porady są popularne zazwyczaj przez dłuższy czas, więc to samo widać w tych zakładkach. Algorytmy najlepszych porad (dnia, miesiąca), etc. powinny zostać zastąpione jakimś rozbudowanym rankingiem moim zdaniem.

Przyznam się, że na razie nad tym nie pracujemy, bo jest i tak wiele roboty, ale to jest kwestia, którą będzie trzeba za jakiś czas poruszyć.

Staram się aktualizować odwiedziny i zarobki mniej więcej co 2 dni - czasami jest to np 3 dni, to fakt. Na razie nie będę mógł nic na to poradzić, z racji braku czasu po prostu i nieregularnego rozłożenia zadań...

Dzięki jeszcze raz za uwagi, czekam na więcej!!

Przede wszystkim - jak wy widzicie rankingi ? Moim zdaniem mogą one zastąpić zakładkę autorzy (będzie ranking autorów zamiast tego), a także porady dnia/ miesiąca.

Kiedy te algorytmy były tworzone, portal nie rozwijał się tak dynamicznie jak teraz, nie było tylu nowych porad, głosów, odsłon - algorytmy były tworzone czysto teoretycznie, teraz będzie to na pewno o wiele prostsze.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 10:02:43

Chodzi mi o to np. że jak napisałem poradę o wybieraniu prezentu to ona nie do końca łapie się pod organizacją przyjęcia. Ponadto mamy np. dział "przyjęcia dla dzieci" a w nim porada "Jak i gdzie najlepiej urządzić niezapomniane urodziny dla dziecka?" - czy to nie powinno być w organizacji przyjęć? Podobnie myślę można potraktować poradę "jak przygotować się do Świąt wielkanocnych".

Nie chodzi mi o to, że to jakiś wielki problem ale może przydałby się taki dział, skoro są takie jak "Dzień Matki, Walentynki, Halloween czy Andrzejki" które nie mają jeszcze żadnego wpisu.

Warto by też innych zapytać bo moje zdanie jest dość subiektywne :)

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 10:04:35

Można by też zrobić, aby otwierając poradę pokazywane było zdjęcie główne. Np. jeżeli przy krokach są one po prawej stronie to w nagłówku mogłoby być po lewej stronie tekstu

Ostatnio zmieniony: 2010-08-17 20:58:12

Już dawno miałem to napisać i zapomniałem.

Nieprawdą jest stwierdzenie, że porady można edytować przez 24h. Można je edytować tylko tego samego dnia, także jak ktoś napisał poradę około godziny 20 to ma tylko 4 godziny na edycję.

Dobrze byłoby gdyby dało się je edytować przez faktyczne 24h :)

Ostatnio zmieniony: 2010-08-18 10:01:10

Robert,
Dzięki za sugestie. W najbliższym czasie stworzę nową kategorię, wysłałem też do programisty sprawę czasu edycji.
Co do wyglądu samej porady - to poważniejsza sprawa i na razie nie planuję jej zmieniać, na razie weryfikacja, zapisywanie porad na później, profil autora, nowe statystyki, nowe funkcje grup. Troche tego jest:) Potem przyjdzie czas na nowy wygląd porady, np zdjęcie główne przy nagłówku:)

Ostatnio zmieniony: 2010-08-18 15:26:07

Dodałem nową kategorię w Przyjęcia i Święta (Urodziny i Imieniny). Jeżeli chcecie, aby wasze (już napisane) porady się w niej znalazły, to proszę maila na kontakt at zaradni.pl z ID porady (id widać w adresie url).

Ostatnio zmieniony: 2010-08-19 15:39:30

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 12.08.2010
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem