Dyskusja na temat

Co lepsze metal czy plastiki?

Jako amator konstruktor borykam się często z uzyskaniem detali lub obudów do urządzeń. Stanardowo obudowy wykonywałem z blachy ocynkowanej lub ocynowanej z puszek. Przyszedł też czas na gotowe obudowy urządzeń z PCV. Jednak te drugie nie dawały poprawnych zaczepów do płytek, cieżko było wykonać ładne otwory, czy też wizualnie nie wyglądały porywająco, a malowanie nie wchodziło w rachubę. Czy w swoich działaniach majesterkowicza chętniej korzystasz z metali, czy z plastików?
Oczywiście, że metal. Może on podlegać niewyobrażalnej obróbce. Mam firmę metalurgiczną i z metalem mam do czynienia na co dzień, dlatego sądzę że jest on tak podatny na wszelkie przeróbki.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 12:01:35

kącik kontruktora się zawiązał :) miło

Mam pytanie: czy ktoś kiedyś korzystał z usług, lub może takie świadczy - cnc
Ale 3d, nie żadna tam grawerka
Mam w głowie maszynę wielkości automatu do kawy - a w niej dużo elementów 'autorskich' - aluminium i plastik. Jakiego rzędu są to kwoty? Liczy się od kg? Przebytej przez wrzeciono ścieżki?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 14:31:08

Korzystaliśmy z usług wykonywania detali z duraluminium na Politechnice Białostockiej głównie skrawanie i toczenie. Jednak była to sporadyczna sprawa. Koszty, też nie adekwatne do obecnych, minęło kilka lat. Ale pamiętam że obudowa do kamery termowizyjnej 30 x30 x20 cm wychodziła poniżej 250 zł/szt.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-21 14:32:16

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 15.02.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem