Witam! Zauważyłem, że została dodana opcja edytowania swoich porad, więc postanowiłem zaktualizować jedną z najpopularniejszych moich porad- o bezlimitowych filmach online. Jedna ze stron przeze mnie wymienionych, kiedy tworzyłem poradę, teraz zmieniła zasady, więc zedytowałem to i jeszcze kilka mniejszych szczegółów... Cóż, porada zarobiła ~7zł, a teraz nie ma ani grosza (zniknęła z zakładki "Moje zarobki". i czeka na akceptację). Stąd moje pytanie: czy dochód z tej porady zostanie zupełnie wyzerowany po akceptacji?? Dość zależy mi na dochodzie z niej... stan konta tak jakoś schudł na ten moment.
Witaj, Cenna uwaga, przyznaję się, że tego nie przetestowałem. ID edytowanej porady się nie zmienia, więc powinno być ok.
Oczywiście powinieneś zachwiać zarobki. Daj znać jak to wygląda, jeżeli je straciłeś, to administracyjnie przywrócę ci stan z przed edycji.
Przy okazji, warto podkreślić, że od wczoraj działa (w fazie beta) akceptacja porad przed ich publikacją.
Powiem szczerze - już się sprawdziła.
Akceptacja treść spowoduje ogólny wzrost poziomu publikowanych porad.
Proszę o testy i uwagi.
Ostatnio zmieniony: 2010-09-15 09:11:38
Porada została zaakceptowana, a zarobek tylko rośnie :). Sposób akceptacji porad oczywiście działa poprawnie. Pożyteczna funkcja, uchroni portal od spamu, kiedy zwiększy się jego popularność. Ciekawi mnie tylko co byłoby w sytuacji, kiedy stara porada została edytowana i niezaakceptowana... Wnioskuję, że zarobek został zachowany, ale co z samym artykułem? Zostałby on przywrócony do poprzedniego stanu czy odesłany do ponownej edycji?
Ostatnio zmieniony: 2010-09-15 16:49:41
Obawiam się, że jedna z moich porad nie zostanie zaakceptowana - kliknąłem na Publikuj i widzę teraz, że ma bardzo dziwny (niegramatyczny) tytuł, a edytować już nie mogę. Stąd pytanie: co się dzieje z niezaakceptowanymi poradami? Czy znikają w czeluści, czy wracają do porad "zapisanych" i można je dalej edytować, poprawiać itd?? Obstawałbym przy tym drugim rozwiązaniu.
Ostatnio zmieniony: 2010-09-23 12:48:22
Zastanawiam się jak to jest w końcu z tym akceptowaniem porad. Czy porada sprawdzana jest pod kontem treści, czyli czy nie jest podobna di innej już istniejącej? Czy nie ma to znaczenia?
Ostatnio zmieniony: 2010-10-25 19:02:51
Witaj, Sprawdzana jest każda porada. W praktyce jest tak, iż dana tematyka nie jest zarezerwowana dla pierwszej osoby, która napisze poradę. Nie można kopiować treści, ale pisać na podobny/ten sam temat - można. Uważam, że to jest właściwe podejście, gdyż spora ilość wiedzy jest uniwersalna i powszechnie dostępna. Jeżeli ktoś inny zaproponuje takie samo rozwiązanie problemu, nie oznacza to, iż kopiował Twoją poradę. Zgodzisz się ze mną? Jeżeli ktoś kopiuje całe zdania, lub fragmenty - nie ma szans na publikację.
Ostatnio zmieniony: 2010-10-27 16:53:27
Ok w takim razie zgadzam się chociaż tylko w 90% ;)
Teraz kolejna sprawa. Musiałem dzisiaj kilka razy poprawiać poradę aby przy każdym obrazku było jego źródło. Mam więc pytanie, kiedy został wprowadzony taki wymóg gdyż jak do tej pory nie widziałem innej porady w której przy zdjęciach są ich źródła pochodzenia. Oczywiście nie jest to dla mnie problemem tylko trochę mnie zaskoczyło gdyż dawno już nie dodawałem porady.
A weźmy pierwszą poradę z brzegu: http://www.zaradni.pl/porada/3213,jak_ugotowac_kalafiora Takie samo zdjęcie jest na: http://www.gotujmy.pl/jak-gotowac-kalafiora,artykuly,880.html a żadnego podpisu nie ma...
Ostatnio zmieniony: 2010-11-02 14:28:19
Witaj, A dlaczego tylko w 90%:)? Dodałeś wiele porad, także na tematy, które były wcześniej poruszane (jak czyścić srebro). Piszesz o tym w sposób autorski, więc nie ma problemu.
W kwestii zdjęć - to faktycznie trudniejszy temat. Zasada jest taka (odzwierciedlona w regulaminie, który każdy akceptuje), iż każdy Autor zobowiązuje się publikować treści, które nie łamią praw autorskich. Ponadto to na Autorach porad ciąży odpowiedzialność za ew. konsekwencje łamania praw autorskich. My ze swojej strony nie jesteśmy w stanie znaleźć w sieci każdego zdjęcia, przeczytać licencji serwisu, na którym zostało zamieszczone, dokładnie analizować każde zdjęcie. Poza tym często zdjęcie umieszczone na jednym portalu pochodzi z innego. Kolejną kwestią do zbadania jest regulaminu serwisu (prawa autorskie), który zdjęcia umieścił.
Z drugiej strony od razu reaguję na zawiadomienia, iż zdjęcie pochodzi z jakiegoś innego serwisu, nie jest autorskie. Tego typu zdjęcia usuwamy.
Proste dodanie linka nie zawsze jest wystarczające - zależy od licencji (lub regulaminu) na zasadach której zdjęcie zostało umieszczone w Internecie. Czasami właściciel zdjęcia w ogólnie nie zezwala na powielanie, czasami natomiast należy zwrócić się z prośbą do właściciela.
Ostatnio zmieniony: 2010-11-03 15:54:28
Nie muszę chyba mówić, iż zarabianie na treści, do której nie ma się praw autorskich nie jest możliwe na Zaradni.pl. Innymi słowy jeżeli okaże się, iż Autor nie ma praw Autorskich do treści porady, to dochód zostanie "skasowany".
Ostatnio zmieniony: 2010-11-03 15:57:26
Nie chciałem żeby to źle zabrzmiało - 10% to sentyment do tego że znalazłem temat na który jeszcze nikt nie napisał a później ktoś pisze podobną poradę;) Oczywiście nic nikomu nie zarzucam;)
Zauważyłem, że została dodana opcja edytowania swoich porad, więc postanowiłem zaktualizować jedną z najpopularniejszych moich porad- o bezlimitowych filmach online. Jedna ze stron przeze mnie wymienionych, kiedy tworzyłem poradę, teraz zmieniła zasady, więc zedytowałem to i jeszcze kilka mniejszych szczegółów... Cóż, porada zarobiła ~7zł, a teraz nie ma ani grosza (zniknęła z zakładki "Moje zarobki". i czeka na akceptację). Stąd moje pytanie: czy dochód z tej porady zostanie zupełnie wyzerowany po akceptacji?? Dość zależy mi na dochodzie z niej... stan konta tak jakoś schudł na ten moment.
Cenna uwaga, przyznaję się, że tego nie przetestowałem. ID edytowanej porady się nie zmienia, więc powinno być ok.
Oczywiście powinieneś zachwiać zarobki. Daj znać jak to wygląda, jeżeli je straciłeś, to administracyjnie przywrócę ci stan z przed edycji.
Przy okazji, warto podkreślić, że od wczoraj działa (w fazie beta) akceptacja porad przed ich publikacją.
Powiem szczerze - już się sprawdziła.
Akceptacja treść spowoduje ogólny wzrost poziomu publikowanych porad.
Proszę o testy i uwagi.
Ostatnio zmieniony: 2010-09-15 09:11:38
Ostatnio zmieniony: 2010-09-15 16:49:41
Ostatnio zmieniony: 2010-09-23 12:48:22
Ostatnio zmieniony: 2010-10-25 19:02:51
Sprawdzana jest każda porada. W praktyce jest tak, iż dana tematyka nie jest zarezerwowana dla pierwszej osoby, która napisze poradę. Nie można kopiować treści, ale pisać na podobny/ten sam temat - można.
Uważam, że to jest właściwe podejście, gdyż spora ilość wiedzy jest uniwersalna i powszechnie dostępna. Jeżeli ktoś inny zaproponuje takie samo rozwiązanie problemu, nie oznacza to, iż kopiował Twoją poradę.
Zgodzisz się ze mną?
Jeżeli ktoś kopiuje całe zdania, lub fragmenty - nie ma szans na publikację.
Ostatnio zmieniony: 2010-10-27 16:53:27
Teraz kolejna sprawa. Musiałem dzisiaj kilka razy poprawiać poradę aby przy każdym obrazku było jego źródło. Mam więc pytanie, kiedy został wprowadzony taki wymóg gdyż jak do tej pory nie widziałem innej porady w której przy zdjęciach są ich źródła pochodzenia. Oczywiście nie jest to dla mnie problemem tylko trochę mnie zaskoczyło gdyż dawno już nie dodawałem porady.
A weźmy pierwszą poradę z brzegu:
http://www.zaradni.pl/porada/3213,jak_ugotowac_kalafiora
Takie samo zdjęcie jest na:
http://www.gotujmy.pl/jak-gotowac-kalafiora,artykuly,880.html
a żadnego podpisu nie ma...
Ostatnio zmieniony: 2010-11-02 14:28:19
A dlaczego tylko w 90%:)? Dodałeś wiele porad, także na tematy, które były wcześniej poruszane (jak czyścić srebro). Piszesz o tym w sposób autorski, więc nie ma problemu.
W kwestii zdjęć - to faktycznie trudniejszy temat.
Zasada jest taka (odzwierciedlona w regulaminie, który każdy akceptuje), iż każdy Autor zobowiązuje się publikować treści, które nie łamią praw autorskich. Ponadto to na Autorach porad ciąży odpowiedzialność za ew. konsekwencje łamania praw autorskich.
My ze swojej strony nie jesteśmy w stanie znaleźć w sieci każdego zdjęcia, przeczytać licencji serwisu, na którym zostało zamieszczone, dokładnie analizować każde zdjęcie. Poza tym często zdjęcie umieszczone na jednym portalu pochodzi z innego. Kolejną kwestią do zbadania jest regulaminu serwisu (prawa autorskie), który zdjęcia umieścił.
Z drugiej strony od razu reaguję na zawiadomienia, iż zdjęcie pochodzi z jakiegoś innego serwisu, nie jest autorskie. Tego typu zdjęcia usuwamy.
Proste dodanie linka nie zawsze jest wystarczające - zależy od licencji (lub regulaminu) na zasadach której zdjęcie zostało umieszczone w Internecie. Czasami właściciel zdjęcia w ogólnie nie zezwala na powielanie, czasami natomiast należy zwrócić się z prośbą do właściciela.
Ostatnio zmieniony: 2010-11-03 15:54:28
Ostatnio zmieniony: 2010-11-03 15:57:26
Ostatnio zmieniony: 2010-11-03 17:37:17