Jak przyrządzić zupki dla niemowląt ?
W pierwszych tygodniach życia dziecka najważniejsze jest mleko matki. Trzeba jednak pamiętać, że z czasem nasze dziecko będzie potrzebowało większej ilości składników odżywczych. Aby urozmaicić posiłek naszej pociechy podaje kilka przepisów na zupki dla niemowląt. Niemowlęciu 3-miesięcznemu, które pierwszy raz dostaje zupę z warzyw, należy podawać sam wywar bez przetartych jarzyn. W miarę tego jak dziecko przyzwyczaja się do spożywania jarzyn, zwiększa się porcje jarzyn przetartych do zupy. Najpierw daje się marchewkę i kawałek pietruszki, później kawałek buraka i kalafior. Groszek i kapustę można podawać niemowlakom starszym.
ZUPA Z WARZYW
Składniki: 1,5 szklanki wody, marchewka,kawałek pietruszki,kawałek pora,pół małego kalafiora, pół łyżeczki świeżego masła, żółtko, cukier,sól.
Włoszczyznę należy dobrze oczyścić, opłukać,poszatkować i zalać wodą. Następnie dodajemy kilka ziarenek soli oraz cukier i gotujemy do miękkości. Zupkę należy przecedzić, a jarzyny przetrzeć. Na wywarze gotujemy kaszę mannę (grysik) lub lane ciasto. Podajemy z przetartymi jarzynami i surowym masłem.
ZUPA KALAFIOROWA
Składniki: 1,5 szklanki wody, marchewka, kawałek pietruszki, kawałek pora, pół małego kalafiora, pół łyżeczki świeżego masła, żółtko, cukier,sól.
Warzywa dokładnie płuczemy, obieramy,szatkujemy i gotujemy. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy aż będzie miękki. Wlewamy tyle wody aby było dość zupy. Ugotowane jarzyny przecieramy przez sito,solimy lub słodzimy do smaku. Na koniec dodajemy surowe masło oraz pół lub całe żółtko.
BARSZCZ CZYSTY
Składniki: 2 szklanki kwasu z buraków, łyżeczka świeżego masła, cukier, majeranek, sól
Kwas mocno grzejemy( ale nie gotujemy!), solimy i słodzimy do smaku. Przed podaniem dodajemy surowe masło oraz szczyptę rozdrobnionego majeranku. Podajemy zupkę z ugotowaną na gęsto i pokrajaną w kostkę kaszą manną, ziemniakami lub uszkami z warzyw.
BARSZCZ Z JABŁKIEM

Składniki: włoszczyzna, buraki ćwikłowe, jabłko, cukier,sól
Gotujemy włoszczyznę oraz oddzielnie buraki w skórce. Miękkie buraczki obieramy,ścieramy na tarce i ,łączymy z wywarem z warzyw. Do tego dodajemy tarte jabłko i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem.
SMACZNEGO !
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Dodaj komentarz