Jak odżywiać się w II i III trymestrze ciąży?

II trymestr ciąży to zwiększenie kaloryczności posiłków o około 300kcal w porównaniu z I trymestrem. Jednak nie wolno zbytnio przesadzać z zachciankami, ponieważ norma przytycia podczas ciąży wynosi około 20% w stosunku do masy przed ciążą, przy czym przyrost nie jest równomierny przez cały ten czas, jednocześnie może być różny u różnych kobiet.

1

Jest to okres kiedy dynamika wzrostu masy ciała jest największa (pomiędzy 20 a 30 tygodniem ciąży).


2

Jeśli masz możliwość wybieraj produkty pochodzenia ekologicznego.


3

Sięgaj po produkty jak najmniej przetworzone, zrezygnuj z produktów w proszku i dań gotowych, wyroby z mąki białej zastąp tymi z pełnego ziarna. Zamiast gotowych wędlin wybieraj duszone lub pieczone w folii. Wysoko przetworzone jedzenie zawiera zwykle duże ilości soli, a zawarty w nich sód sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu obrzęków nóg, a nawet niebezpiecznego w okresie ciąży nadciśnienia.


4

W II i III trymestrze ciąży spożywaj 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców.


5

Ostatnie dwa tygodnie przed porodem to czas kiedy może dojść do spadku masy ciała nawet o 1kg.


6

Podczas ciąży pamiętaj o błonniku, który ma duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Produkty bogate w błonnik to warzywa i owoce, produktu pełnoziarniste oraz pestki i ziarna.


7

Pamiętaj o właściwym rozłożeniu posiłków, przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 4 godziny, ponieważ szybko rosnące dziecko potrzebuje składników odżywczych. Zadbaj aby przerwa nocna pomiędzy posiłkami nie była dłuższa niż 8-9 godzin, jeśli ostatni posiłek spożyłaś długo przed udaniem się na spoczynek, możesz odczuwać głód również w ciągu nocy.


8

Spożywaj 5-6 posiłków w ciągu dnia, tak ułożony jadłospis zmniejsza skłonności do tycia i w sposób ciągły dostarcza Twojemu dziecku niezbędnych składników odżywczych.


9

Nie zaspakajaj głodu chipsami lub słodyczami, zastąp je np. świeżym, suszonym owocem lub surową marchewką.


10

Obiad powinien zaspakajać 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, śniadanie 25%, kolacja 20%, podwieczorek 5%, II śniadanie i posiłek przed snem po 10% zapotrzebowania energetycznego.


Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.12.2009

Komentarze

Super porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 21:13:42

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj