Jak zacząć gromadzić jedzenie "długoterminowe"?

W dzisiejszych czasach, gdy często występują klęski żywiołowe jak powodzie czy susze warto zawczasu zacząć gromadzić jedzeni, które może leżeć przez dłuższy czas. Takie jedzenie może również przydać nam się, gdy mamy chwilowe ale większe problemy z pieniędzmi. Coś jak fundusz bezpieczeństwa w formie spożywczej. Poniżej kilka sposobów na to, jak takie gromadzenie pożywienia rozpocząć.

1
Ryż w worku Ryż w worku

Zacznij od podstawowych i tańszych niezbędnych produktów. W tej kategorii zawierają się różnego rodzaju zboża, ryż, kasze, rośliny strączkowe jak groch czy fasola. Takie produkty bardzo łatwo się przechowuje, najlepiej w workach lnianych lub z jakiegoś innego grubego materiału.


2
Suszone mięso Suszone mięso

Do zapasów dodaj suszone i mrożone mięso a także ryby (np. w puszkach). W naszym kraju suszone mięso nie jest zbyt popularne więc prawdopodobnie będziemy musieli przygotować je samemu. Ale to nic trudnego;) Najlepiej jest je najpierw opiec na ruszcie w piekarniku aby wytopić zbędny tłuszcz a później powieści w słonecznym miejscu aby się dosuszyło. Trzeba jednak pamiętać aby nie dobrały się do niego muchy.


3
Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek

Upewnij się, że masz odpowiednie ilości tłuszczów do smażenia. Najlepsze w tym wypadku jest olej lub oliwa z oliwek gdyż mają o wiele dłuższy termin przydatności do spożycia niż smalec.


4
Suszone owoce Suszone owoce

Zaopatrz się również w suszone owoce oraz, jeżeli ktoś lubi, masło orzechowe. Mają one dużo witamin i wartości odżywczych których często brakuje również w naszej codziennej diecie.


5
Pojemniki na jedzenie Pojemniki na jedzenie

Zakup specjalne pojemniki do trzymania żywności. Charakteryzują się one tym, że przy zamknięciu pokrywki umieszczona jest dodatkowa uszczelka zabezpieczająca przed dostaniem się powietrza czy wilgoci.


6
Porównanie cen jedzenia Porównanie cen jedzenia

Przed zrobieniem takich zakupów przejdź się po supermarketach i innych sklepach i porównaj ceny i jakość. Kupując większe ilości produktów możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Zobacz też:

  • http://www.zaradni.pl/porada/1987,jak_przygotowac_jedzenie_na_kryzysowe_sytuacje

  • http://www.zaradni.pl/porada/1319,jak_na_zakupy_wydawac_mniej


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.08.2010

Komentarze

ciekawa porada

Ostatnio zmieniony: 2012-11-21 16:15:46

@matimatyk - dokładnie tak, myślę że można je zakwalifikować pod krok 5 jednak mogłem to wyszczególnić. Dzięki za poprawkę ;)

Ostatnio zmieniony: 2010-08-27 13:50:06

Pojemniki próżniowe to też ciekawe wyjście, aby przechowywać żywność. Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 23:14:22

Bardzo oryginalna porada.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 10:49:50

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj