Jak wykorzystać wieeelką dynię - gulasz argentyński?
Dostałam w prezencie ogromną dynię (na oko ze 6 kg). No i co z tym teraz robić? Poszukałam, popytałam, i na razie wypróbowałam przepis na gulasz a'la argentina.
- • mięso na gulasz (ok. 1 kg)
- • 2-3 duże cebule
- • duża papryka
- • ok. 20-30 dkg moreli
- • kukurydza - puszka
- • pomidory lub koncentrat pomidorowy
- • czosnek
- • przyprawy: kurkuma, majeranek, papryka, pieprz cayenne, ew. cząber, imbir
- • sól, cukier
- • DYNIA

Postępujemy tak jak przy klasycznym gulaszu: najpierw podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, pokrojone w dużą kostkę mięso. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę w proszku. CHWILĘ!!! mieszamy i smażymy - inaczej czosnek się spali, a papryka zgorzknieje. Poprzez połączenie papryki z tłuszczem powstanie sos paprykowy (jak w gulaszu węgierskim). Dodajemy odrobinę wody, sól i cukier (proporcje: ok. 1 cz. soli, 4 cz. cukru).

Można podczas smażenia dodać również przyprawy (majeranek, cząber, tymianek itp.) - aby wydobyć ich aromat.

Gulasz gotujemy ok. godzinę - aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski morele, kukurydzę i dynię (w kosteczkach). Czekamy, aż sos pomidorowy nabierze aromatu, a dynia zmięknie.
Dodatek kurkumy nadaje ciekawy kolor i aromat, nieco pikantny.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Dynia pochodzi z tej samej grupy roślin co cukinia, ogórek czy arbuz.
- •Dynie wykorzystamy: miąższ do gulaszu, pestki - do chrupania, opakowanie - na Halloween:)
- •Dla niewiedzących co to jest cząber, podaję wyjaśnienie: cząber jest doskonałą przyprawą do ziemniaków, zup i fasoli; dzięki olejkom eterycznym polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw; bardzo popularny na Bałkanach (dla niewiedzących co to są Bałkany; patrz Wujek Google:).
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 18:09:37
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 23:24:11
Ostatnio zmieniony: 2011-09-30 20:19:52
Teraz próbuję zrobić konfitury z dyni i pomarańczy. Pamiętam jeszcze z czasów PRL dżem dyniowy, który udawał pomarańczowy: na tonę dyni - kilogram pomarańczy:)
Ech, młodość - a jak to smakowało! Tak dobrze jak sztuczna oranżadka jedzona z ręki:)
Ostatnio zmieniony: 2010-10-26 09:41:28
Ostatnio zmieniony: 2010-10-25 18:45:01
Dodaj komentarz