Jak wykorzystać wieeelką dynię - gulasz argentyński?

Dostałam w prezencie ogromną dynię (na oko ze 6 kg). No i co z tym teraz robić? Poszukałam, popytałam, i na razie wypróbowałam przepis na gulasz a'la argentina.

  • mięso na gulasz (ok. 1 kg)
  • 2-3 duże cebule
  • duża papryka
  • ok. 20-30 dkg moreli
  • kukurydza - puszka
  • pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • przyprawy: kurkuma, majeranek, papryka, pieprz cayenne, ew. cząber, imbir
  • sól, cukier
  • DYNIA
1
Barack Obama likes pumping too:) Barack Obama likes pumping too:)

Postępujemy tak jak przy klasycznym gulaszu: najpierw podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, pokrojone w dużą kostkę mięso. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę w proszku. CHWILĘ!!! mieszamy i smażymy - inaczej czosnek się spali, a papryka zgorzknieje. Poprzez połączenie papryki z tłuszczem powstanie sos paprykowy (jak w gulaszu węgierskim). Dodajemy odrobinę wody, sól i cukier (proporcje: ok. 1 cz. soli, 4 cz. cukru).


2
Pestki wyjęte z miąższu możemy schrupać zamiast chipsów. Pestki wyjęte z miąższu możemy schrupać zamiast chipsów.

Można podczas smażenia dodać również przyprawy (majeranek, cząber, tymianek itp.) - aby wydobyć ich aromat.


3

Gulasz gotujemy ok. godzinę - aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski morele, kukurydzę i dynię (w kosteczkach). Czekamy, aż sos pomidorowy nabierze aromatu, a dynia zmięknie.
Dodatek kurkumy nadaje ciekawy kolor i aromat, nieco pikantny.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Dynia pochodzi z tej samej grupy roślin co cukinia, ogórek czy arbuz.

  • Dynie wykorzystamy: miąższ do gulaszu, pestki - do chrupania, opakowanie - na Halloween:)

  • Dla niewiedzących co to jest cząber, podaję wyjaśnienie: cząber jest doskonałą przyprawą do ziemniaków, zup i fasoli; dzięki olejkom eterycznym polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw; bardzo popularny na Bałkanach (dla niewiedzących co to są Bałkany; patrz Wujek Google:).


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.10.2010

Komentarze

interesujące

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 18:09:37

Ciekawa porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 23:24:11

Superr.thx

Ostatnio zmieniony: 2011-09-30 20:19:52

Cieszę się:)
Teraz próbuję zrobić konfitury z dyni i pomarańczy. Pamiętam jeszcze z czasów PRL dżem dyniowy, który udawał pomarańczowy: na tonę dyni - kilogram pomarańczy:)
Ech, młodość - a jak to smakowało! Tak dobrze jak sztuczna oranżadka jedzona z ręki:)

Ostatnio zmieniony: 2010-10-26 09:41:28

Ja też kupiłam dynię, więc w wolnej chwili będę eksperymentować :)

Ostatnio zmieniony: 2010-10-25 18:45:01

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj