Jak wykorzystać skórki z owoców cytrusowych?
Czy zastanawialiście się kiedyś ile cytryn, pomarańczy i mandarynek zjadacie w ciągu roku? Z pewnością sporo. A co robicie z cytrusowymi skórkami? Pewnie po prostu wyrzucacie. Zanim po raz kolejny wrzucicie je do kosza przeczytajcie, jak można je wykorzystać zarówno w smaczny jak i praktyczny sposób.
Kandyzowane skórki cytrusowe
Cytrynę, mandarynkę, pomarańcze dokładnie szorujemy. Następnie z owoców zdejmujemy skórkę, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Po tym czasie skórki odsączamy i studzimy a następnie ostrym nożykiem skrawamy białą błonkę. Uzyskaną skórkę cytrusową kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy 0,5 szklanki wody z 0,5 szklanki cukru, do powstałego lukru wrzucamy skórki cytrusowe i gotujemy na małym ogniu 15 min. Odsączamy, przekładamy do słoiczka, zasypujemy łyżką cukru, potrząsamy, by cukier połączył się ze skórkami, zakręcamy i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki. Wykorzystujemy do ciasta np. keksa.
Proszek cytrusowy
Owoce cytrusowe dokładnie szorujemy, osuszamy i ścieramy ich skórkę na tarce o drobnych oczkach.Taką startą skórkę mieszamy z cukrem kryształem lub cukrem pudrem /cukier puder może się lekko zbrylić po dodaniu zawierających wilgoć startych skórek/, przesypujemy do słoiczka i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub od razu zużywamy. Polecam do deserów, ciast, owoców.
Startą skórkę możemy lekko przesuszyć na papierze i /bez cukru/ przechowywać w słoiczku. Możemy ją dodać do mąki, którą oprószamy owoce dodawane do ciasta by nie opadły na dno, do cukru pudru, którym posypujemy ciasto lub do lukrów do dekoracji ciasta.
Jako ozdobny świecznik
Owoc cytrusowy przekrawamy na pół, łyżeczką wyjadamy miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Dno połówki skórki z owocu delikatnie ścinamy żeby się nie przewracał i wstawiamy mini świeczkę. W wersji trochę bardziej pracochłonnej zamiast świeczki wlewamy wosk ze stopionej świeczki. Pamiętajmy o włożeniu sznurka jako knota.
Środek czyszczący
Jeśli z cytrusów wyciskamy sok to pozostałe połówki owoców możemy wykorzystać do polerowania chromowanych powierzchni np. armatury łazienkowej lub zasłonki prysznicowej. Wykorzystujemy wewnętrzną część skórek /z białą błonką i resztkami soków/ i najlepiej sprawdza się skórka cytrynowa.
Usuwanie nieprzyjemnego zapachu
Skórki z cytryny możemy włożyć do zmywarki lub do wody, w której płuczemy kryształy - szkło nabierze pięknego blasku.
Odświeżacz
Skórki cytrusowe możemy włożyć do lnianych woreczków, które wkładamy do szafy z odzieżą lub do butów. Taki woreczek możemy też powiesić na kaloryferze - pod wpływem ciepła w pomieszczeniu będzie unosił się przyjemny cytrusowy zapach. Niestety taki odświeżacz nie jest zbyt trwały i po 2-4 tygodniach "gubi" swój aromat.
Kosmetyk
Skórki z mandarynki, pomarańcza czy grejpfruta możemy wykorzystać do peelingu skóry. Oczyszczoną twarz i dekolt masujemy okrężnymi ruchami białą częścią skórki i po 10-15 min. przemywamy skórę letnią wodą.Taki masaż usunie martwy naskórek, otworzy pory i sprawi, że skóra nabierze blasku.
Jeśli wyciskamy sok z limonki lub cytryny to pozostałą "piętkę" możemy wykorzystać w podobny sposób ale pamiętajmy, że sok owocowy /który w reszcie owocu z pewnością pozostał/ może naszą skórę wysuszyć. Dlatego taki peeling róbmy z dala od okolic oczu. Jednocześnie ma on zaletę - delikatnie wybieli skórę, dlatego polecam "piętkami" owoców cytrusowych przecierać kolana, łokcie i piegi na nosie.
Odstraszacz
Od weterynarza usłyszałam kiedyś, że skórka pomarańczy wcierana w sierść psa skutecznie odstrasza pchły. Rzeczywiście mój pies pcheł nie miał ale czy faktycznie od tego - nie wiem, bo niepożądanych gości na sierści nie miał ani przed użyciem skórki pomarańczowej ani później.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:32:44
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:06:01
Ostatnio zmieniony: 2013-03-16 15:48:37
Dodaj komentarz