Jak wybrać piekarnik?
Kupując piekarnik stajemy przed gąszczem możliwości. Wybór jest ogromy i czasem nie wiadomo na co się zdecydować. Poniżej przedstawiam spis rodzajów piekarników, który mam nadzieję, że pomoże określić potrzeby i zawęzić krąg poszukiwań.

Rodzaje piekarników:
1. Z płytą grzejną lub bez płyty grzejnej
2. Wolnostojące lub do zabudowy
3. Elektryczne, gazowe, elektryczno gazowe

Parametry:
1. Klasa energetyczna – od A, A+ do G
2. Szerokość zabudowy – 45, 50, 60, 90 cm
3. Pojemność piekarnika – do 35, 50, 61, 77, 94 litrów
4. Komunikacja – wyświetlacz, lampka, zegar analogowy
5. Z termoobiegiem lub bez
6. Z rożnem obrotowym lub bez
7. Rodzaje prowadnic – teleskopowe, drabinkowe, wytłaczane
8. Z chłodzoną obudową lub bez
9. Rodzaje czyszczenia – pyroliza, kataliza, emalia łatwo czyszcząca, para, emalia ever clean, wkłady katalityczne
10. Ilość szyb w drzwiach
11. Chowane pokrętła
12. Ilość funkcji

Funkcje:
1. Programowanie – minutnik
2. Grill
3. Termosonda
4. Rozmrażanie
Uwagi i spostrzeżenia
- •Zapraszam do podzielenia się swoimi uwagami... czym sugerować się przy wyborze piekarnika?
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-15 10:58:27
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:35:38
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 19:17:05
Z termoobiegiem mają mniejsze zużycie energii, Co do etykiety energetycznej to chyba mają tylko od A do G (chyba), gdzie A najmniejsze zużycie energii. Reszta to jaki komu trzeba i do czego. Poza tym liczy się jeszcze energooszczędne użytkowanie czyli jeśli go co chwilę otwieramy to temp. spada i termostat go załącza (zużycie energii rośnie) - najlepiej patrzymy przez szybkę ;) Pieczenie można wcześniej przerwać jeśli w miarę nowy lub szczelny model temp. powinna się utrzymać przez kilka do kilkunastu minut.
ps: jak znajdę chwilę to wrzucę coś ciekawego jak oszczędzić energię elektryczną, bo podwyżki nas czekają spore
Ostatnio zmieniony: 2011-12-22 10:17:15
Ostatnio zmieniony: 2011-12-01 12:46:33
Dodaj komentarz