Jak usunąć plamy z dłoni po warzywach i owocach?
Znacie ten problem: nieładne plamy na skórze dłoni po obraniu kolorowych warzyw i owoców lub po zrywaniu tych ostatnich. Sposób na to, aby się nie pojawiły, jest tylko jeden: zakładać rękawiczki gospodarcze do prac domowych; za to metod na pozbycie się brzydkich przebarwień jest kilka.
- • Kwasek cytrynowy, cytryna, woda utleniona, proszek do prania, płyn do mycia naczyń.
Kwasek cytrynowy lub cytryna

Po zakończeniu prac z owocami i warzywami, dłonie umyj i w wilgotne jeszcze zacznij wcierać kryształki kwasku cytrynowego lub też pocieraj skórę kawałkiem przekrojonej cytryny. Czynność kontynuuj aż do chwili rozjaśnienia się przebarwień. Umyj potem dłonie wodą i mydłem.
Pumeks

Delikatnie pocieraj nim przebarwienia na skórze. Plamy powinny zacząć znikać po kilkakrotnym potarciu pumeksem o skórę. Po zakończeniu zabiegu umyj ręce wodą i mydłem.
Pranie, zmywanie naczyń i mycie okien

Przebarwienia najpierw potraktuj wodą oraz pumeksem albo kwaskiem cytrynowym, a potem zabierz się za wykonywanie mokrej roboty w postaci przepierki czy zmywania naczyń.
Woda utleniona

Przecieraj plamy na dłoniach wacikiem nasączonym wodą utlenioną. Potem koniecznie spłucz ręce wodą i umyj dokładnie mydłem oraz spłucz.
W każdym przypadku, po usunięciu przebarwień na dłoniach, stosuj kremy do rąk – najlepiej zawierające wyciąg z cytryny lub ogórka zielonego: nawilżą, przywrócą odpowiednie pH skórze i lekko ją natłuszczą.
Dodaj komentarz