Jak przygotować jedzenie na kryzysowe sytuacje?
Gromadzenie jedzenia na kryzysowe sytuacje jest według mnie przejawem troski o swoją rodzinę ale również o siebie. Zapasy takie mogą się przydać w bardzo wielu sytuacjach, od ataku terrorystycznego po głębokie kryzysy gospodarcze czy klęski żywiołowe. Wielu ekspertów namawia, aby każda rodzina miała zgromadzony w domu zapas takiego jedzenia na około 2 tygodnie. Oczywiście nie oznacza to większych zapasów jedzenia w twojej lodówce ale jedzenie, z którego będziesz mógł/mogła przyrządzić posiłki jak zabraknie elektryczności czy gazu. Oto kilka spraw, które warto przemyśleć podczas kupowania, przygotowywania czy gromadzenia takiego jedzenia.

Mąka - dzięki niej można przyrządzić bardzo wiele potraw. Pamiętaj jednak aby trzymać ją w szczelnych woreczkach, najlepiej tych zamykanych i chroniących przed wilgocią. Jeżeli chcesz pójść o krok dalej - kup kilka kilogramów czystej pszenicy konsumpcyjnej, najlepiej luzem gdyż zapłacisz taniej, jednak potrzebny będzie Ci również specjalny przyrząd do jej zmielenia.

Zgromadź spore ilości różnego rodzaju fasoli i roślin strączkowych. Zapewni ona dosyć tanim kosztem dobre źródło białka i składników odżywczych.

Zaopatrz się w zapas ryżu (luzem). Najlepszym wyborem będzie brązowy ryż basmati gdyż ma w sobie więcej składników odżywczych.

Zaopatrz się w coś do smażenia. Najlepszy będzie chyba olej w dużej butli gdyż ma długą datę ważności.

Zadbaj o to, aby mieć odpowiednie ilości nabiału jak mleko w proszku, suszone sery, masło-margaryna, czy nawet jaja w proszku.

Zgromadź odpowiedni sprzęt jak np. latarki, butla z gazem i palnikiem.
Pamiętaj też aby co jakiś czas sprawdzać daty ważności zgromadzonych produktów i wymieniać na nowe. Te starsze możesz na bieżąco wykorzystać w kuchni.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 19:27:25
Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 13:05:13
Ostatnio zmieniony: 2012-11-21 16:17:08
Dodaj komentarz