Jak przechowywać cięte kwiaty, aby wyglądały zdrowo i pięknie, część II?
Kolejne porady dotyczące przedłużenia życia ciętych kwiatów. Będą przydatne np. gdy organizujemy w niedzielę obiad rodzinny, a w upalny piątek zakupujemy już świeże cięte kwiaty.
- • szpilki, zapałka, ziemniak, duży wazon, monety miedziane (1gr, 2gr, 3gr)

Do łodygi niektórych kwiatów np. goździków można wbić także zapałkę z siarką lub kilka szpilek.
Gdy kwiaty, które kupujemy do wazony mają zdrętwiałe łodygi musimy w celu ich odżywienia zedrzeć korę na wysokość 4-6cm.
Żółte monety wrzucone do wazonu np. tulipanów pozwalają im na powolny rozkwit.
Aby kwiaty mogły zostać przewiezione np. na ślub kilkadziesiąt kilometrów poza miastem wystarczy łodygi umieścić w wydrążonym ziemniaku.
Wszystkie cięte kwiaty przenosić należy "główką" ku dołowi.
Kwiaty w wazonie nie mogą być ściśnięte. Jeśli są zakupione w postaci gotowego bukietu należy je trochę poluzować w środku i wstawić do odpowiednio dużego wazonu, aby miały wystarczającą przestrzeń.
Sezon letni to nie tylko sezon pięknych kwiatów ale także sezon owoców. Pamiętajmy aby kwiatów nie przechowywać w pobliżu owoców ponieważ wydzielany przez nich aromat i sok skraca żywot kwiatów ciętych.
Dodaj komentarz