Jak pozbyć się owadów z kuchni ?
Kuchnia to miejsce, w którym bardzo często mamy do czynienia z owadami. Jest to spowodowane tym, że kuchnia jest stosunkowo wilgotnym środowiskiem, w którym przechowujemy również żywność. To sprzyja gromadzeniu się owadów właśnie w tej przestrzeni. Jak sobie z nimi poradzić?
Muszki owocówki - jak sobie z nimi radzić?

W ciepłe miesiące możemy mieć do czynienia z prawdziwą inwazją muszek owocówek w naszej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje upodobały one sobie owoce, choć spotykamy je również w towarzystwie warzyw, które trzymamy bez przykrycia. Ich rozwój ma miejsce przede wszystkim przy dojrzałych produktach, w koszach ze śmieciami oraz w opakowaniach po żywności. Lubią wilgotne i fermentujące środowisko, dlatego powinniśmy regularnie dbać o porządek w domowej kuchni. Jeżeli zauważycie przy owocach muszki owocówki to znaczy, że produkty te zaczęły gnić. Aby pozbyć się muszek owocówek, powinniśmy regularnie sprzątać, wyrzucać odpady oraz unikać pozostawiania na dłużej owoców i warzyw. Zmywajmy również regularnie naczynia. Domowe pułapki na te owoce możemy stworzyć między innymi z octu jabłkowego, lawendy i piwa. Wystarczy postawić obok owoców lawendę lub miętę lub przygotować muchołapkę w której owady będą się topić. Wystarczy w słoiku lub szklance zostawić odrobinę octu jabłkowego, napoju lub piwa. Następnie szczelnie zakryjcie te pojemniki folią aluminiową lub lejkiem. Muszki, które tam się dostaną, nie będą miały żadnych szans.
Mole spożywcze - kolejne owady w naszej kuchni
Kolejnymi owadami w kuchni mogą być mole spożywcze. Dostają się one do domu razem z zakupami i na co dzień bytują między innymi na półkach sklepowych. Przypominają ćmy i są bardzo frustrujące. Na co dzień można je znaleźć w produktach sypkich, takich jak kasze, ryż, płatki śniadaniowe, czy orzechy. Ich obecność możemy zauważyć między innymi poprzez charakterystyczne nitki, które przypominają pajęczynę. Walka z nimi może być trudna. Przede wszystkim powinniśmy dokładnie umyć półki i wyrzucić zainfekowane produkty. Ponadto pojemniki na produkty sypkie powinny być szczelnie zamykane. Nie powinniśmy trzymać ich w papierowych torebkach. W tym wypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się szklane słoiki. Mole spożywcze nie lubią zapachu goździków i ziela angielskiego, dlatego przyprawy te warto umieścić na półkach w szafkach.
Co z mrówkami?
W naszej kuchni możemy spotkać również mrówki, które uwielbiają produkty spożywcze w tym lukrowane bibułki. Aby się ich pozbyć można wymieszać wiórki mydła z wodą, a następnie rozpylić taką mieszankę w kuchni. Preparat ten powinien być wystarczająco mocny, by poradzić sobie z plagą mrówek, które bez odpowiedniego zabezpieczenia, zawsze znajdą drogę do produktów spożywczych. Inne domowe sposoby na pozbycie się mrówek to stosowanie octu na mrówki lub ostrych przypraw, takich jak papryczka chilli lub pieprz cayenne. Jeżeli zastosujecie te sposoby, to pomoże Wam to z pozbyciem się nieznośnych owadów z kuchni.
Dodaj komentarz