Jak oszczędzać wodę w mieszkaniu? (część II)?
W poprzedniej poradzie wspomniałam o sześciu sposobach na ekologiczne podejście do korzystania z zasobów wodnych w mieszkaniu. Temat jest jednak na tyle obszerny, że zdecydowałam się dopisać kolejne.
- • trochę chęci
- • systematyczność
Pamiętaj - Twoja toaleta to nie śmietnik. Nie wrzucaj do niej tego, co powinno znaleźć się w koszu na śmieci. Każda chusteczka, niedopałek papierosa czy patyczek do ucha wymaga spuszczenia wody, czyli zużycia co najmniej 3 litrów wody. Zastanów się, ile razy w tym miesiącu spuściłeś z tego powodu wodę w toalecie? Pomnóż wynik przez 3, a otrzymasz liczbę litrów wody, które bezsensownie zużyłeś, a za które teraz będziesz musiał zapłacić.
Sprawdź, jaki typ spłuczki znajduje się w twojej toalecie. Najbardziej oszczędne to te tzw. dwudzielne, czyli mające podział na dwie komory, dzięki czemu, gdy nie ma potrzeby zużywania większej ilości wody, można wybrać opcję oszczędnościową.
Ekologiczna spłuczka powinna mieć również przycisk STOP, dzięki czemu nie musimy opróżniać całego zbiornika wody, jeśli nie zachodzi taka konieczność.
Planując wymianę pralki lub zmywarki, wybierz model, który posiada funkcję oszczędzania wody i energii. Z pewnością takie urządzenia są droższe od tych, które tych funkcji nie posiadają, jednak różnica nie jest zbyt wysoka, a ponadto jest to wydatek jednorazowy, który zwróci się z nawiązką w czasie eksploatacji.
Pranie i zmywanie w zmywarce rób wówczas, gdy zapełnisz całe urządzenie - pozwoli to na maksymalne wykorzystanie zużywanej w tych procesach wody i prądu. Jeżeli nie jest to możliwe, staraj się wybierać programy oszczędnościowe.
Zaizoluj rury. W jakim celu? To proste - zaizolowane rury pozwolą na szybsze podgrzanie wody, a więc krótsze jej spuszczanie, kiedy czekamy na jej ogrzanie.
Nie używaj wody do rozmrażania mięsa. Planuj posiłki z odpowiednim wyprzedzeniem, wyjmij mięso z zamrażarki dzień wcześniej i włóż do lodówki.
I na koniec coś, o czym nie każdy pamięta, a co jest bardzo proste. Podczas gotowania, np. warzyw, używaj pokrywek. Nie tylko skracasz w ten sposób czas przygotowania potrawy, ale i nie musisz stale dolewać wody do garnka, żeby uzupełnić wyparowane jej ubytki.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-20 13:20:41
Dodaj komentarz