Jak otworzyć restaurację?
Wielu z nas marzy o własnej firmie i uniezależnieniu się od własnego szefa. Jednym z pomysłów może być otwarcie restauracji. Oto kilka przydatnych porad, jak to zrobić.

Zacznij od biznes planu. To najważniejszy etap planowania. Zawrzesz w nim wszystkie najważniejsze informacje. Od celów do samego marketingu. O biznes planie nie będę pisała, gdyż zajęłoby to zbyt dużo czasu. Najlepiej sięgnąć o fachowej literatury.
Zdobądź potrzebne pieniądze na inwestycję. Wkład własny? Kredyt bankowy? Dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej? Wybór należy do Ciebie.

Znajdź odpowiednią lokalizację. Wybierz takie miejsce, gdzie konkurencja nie jest zbyt duża. Zdecyduj się na często uczęszczaną trasę. Oczywiście rozsądnie wobec ceny. Nie podejmuj decyzji nawet jeżeli cos wydaje Ci się wielką okazją. Warto rozejrzeć się w kilku miejscach.
Skontaktuj się z sanepidem, zapytaj o informacje, które mają być dla Ciebie istotne. Restauracja jest kontrolowana przez sanepid, warto więc bezpośrednio od nich uzyskać informację jak to wszystko ma wyglądać.

Zrób listę potrzebnych urządzeń. Zastanów się czy coś można wziąć w leasing, szczególnie jeżeli jest to drogie urządzanie. Leasing znacząco zmniejszy Twoje początkowe koszty.

Nie kupuj urządzeń nad wymiar. Nie wiesz jeszcze jak będzie wyglądała klientela. Nie opłaca się na początku kupować dwóch pieców do pizzy. Poczekaj, aż restauracja się rozwinie. Zakup zrób wtedy, gdy będzie konieczny.

Zatrudnij doborową kadrę. Najważniejszy jest oczywiście kucharz. Uwaga! Nie zawsze najlepszy kucharz z kilkoma dyplomami będzie lepszy niż jego zwyczajny odpowiednik.

Zastanów się jakie jedzenie chcesz podawać. Może warto skupić się na kuchni z danego kraju, której nie ma jeszcze w Twojej okolicy. Jeżeli Twoja restauracja znajduje się przy autostradzie może warto pomyśleć o domowej kuchni, za którą głodni podróżnicy tęsknią.
A może restauracja wegetariańska? Rzadko można spotkać restauracje dopasowane do szczególnej klienteli.

Ciekawy wystrój restauracji to punkt na przyciągnięcie klientów. Niech będzie oryginalnie i miło. Z własnego doświadczenia wiem, że wraca się tam gdzie jest przyjaźnie, smacznie i ciekawe.

Wypromuj swoją restaurację jeszcze przed rozpoczęciem działalności. Reklama w miejscowym radiu, plakaty na ulicy, ulotki dla przechodniów czy degustacje to wspaniały pomysł.

Zamieść ogłoszenie o swojej restauracji w Internecie. Wiele miast ma własne strony internetowe, na których znajdują się restauracje dla turystów i nie tylko.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 23:32:42
Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 21:30:29
Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 20:55:49
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 16:27:39
Ostatnio zmieniony: 2013-01-17 08:57:27
Ostatnio zmieniony: 2012-11-16 14:23:38
Ostatnio zmieniony: 2012-10-12 12:28:38
Ostatnio zmieniony: 2011-07-16 19:26:43
Ostatnio zmieniony: 2011-03-17 00:15:13
Nasza firma zajmuje się profesjonalnym wyposażenie dla gastronomii.
www.multigastro.pl
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 15:50:42
Ładnie i jasno napisane na konkretny temat.
Zapraszam do mnie. Wszyscy znajdą coś dla siebie.
http://www.zaradni.pl/porada/770,jak_zrobic_prawdziwa_czekolade_sposobem_domowym
Ostatnio zmieniony: 2010-10-22 21:39:13
Dodaj komentarz